Kuni Miyake: Shekulli i Azisë dhe vizioni Indo-Paqësor: Sfidat dhe mundësitë për kombet e vogla

13 dhjetor 2019, Grupi për Ballkan mbajti një diskutim mbi zhvillimet bashkëkohore në Azi dhe rajonin Indo-Paqësor. Kuni Miyake, President i Institutit për Politikë të Jashtme nga Tokio, mbajti një prezantim me temë “Shekulli i Azisë dhe vizioni Indo-Paqësor: Sfidat dhe mundësitë për kombet e vogla”.

Z. Miyake paraqiti një perspektivë nga Azia e largët, e cila për një kohë të gjatë mungon në opinionin tonë publik, me theks të veçantë në gjeopolitikën e rajonit Indo-Paqësor, dhe marrëdhëniet midis fuqive të mëdha. Ai e përqendroi ligjëratën e tij në ndryshimet gjeopolitike dhe raportin e forcave strategjike në botë, marrëdhëniet midis Koresë dhe Japonisë, vizionit Indo-Paqësor, sfidat territoriale dhe detare në Azi dhe parashikoi marrëdhëniet midis fuqive të mëdha.

Z. Miyake i ofroi audiencës një këndvështrim unik mbi dominimin e Kinës në kontinentin aziatik dhe në botë. Parashikimi i tij për rritjen e madhe të Kinës dhe domethënien gjeopolitike shpesh u anashkalua në të kaluarën, megjithatë, Z. Miyake detajoi se si kjo është bërë realitet në shekullin e 21-të.

Z. Miyake vazhdoi të analizojë gjendjen e tregtisë së lirë në rajon dhe fuqishëm argumentoi për dështimin e Kinës për të mbështetur parimet e tregtisë së lirë kur u angazhua në bashkëpunim ekonomik me Japoninë dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Pavarësisht dështimit për të siguruar tregti të lirë, Z. Miyake parashikon se ekonomia e Kinës së shpejti do të përballet me sfida serioze si rezultat i  të ashtuquajturës “kurthi i të hyrave mesatare” apo thënë në anglisht “middle-income trap”. Përveç kësaj, Z. Miyake foli për urgjencën për të reformuar Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) në mënyrë që të forcojë konkurrencën e shëndetshme dhe tregtinë midis shteteve.

Në kontekstin e sigurisë kombëtare dhe mbizotërimit ushtarak në Azi, Z. Miyake theksoi dobësinë e sigurisë së Japonisë në rajon dhe theksoi rëndësinë e aleancës me Shtetet e Bashkuara të Amerikës për ruajtjen e status-quo-në. Përmes një analize interesante të pozicionit sfidues të Kinës në Detet e Kinës së Jugut dhe interesin strategjik për të mbrojtur Linjat e Komunikimit Strategjik të Detit, Z. Miyake theksoi një nevojë urgjente për japonezët që të reformojnë dhe modernizojnë forcat e tyre të mbrojtjes.

Si konkluzion, Z. Miyake foli për trendët globale që kanë mbirë në të gjithë botën, siç janë nacionalizmi, ksenofobia, izolimi dhe të tjera.

Kjo ngjarje u organizua në bashkëpunim me Ministrinë e Punëve të Jashtme të Republikës së Kosovës dhe Universitetin e Prishtinës “Hasan Prishtina”. Vizita e Z. Kuni Miyake u mundësua me mbështetjen e Ambasadës së Kosovës në Japoni dhe Ambasadorit Leon Malazogu.Qamil Hoxha street ob. no. 29
appartment no. 7,
Prishtina
10000, Kosovo


Opening Hours:

Mon – Fri: 09:00  – 17:00

 

Connect with us:

Exciting news! The Parliamentary Assembly of the Council of Europe voted in favour of the draft Opinion recommending Kosovo’s membership to the CoE!
Kosovo is now one step closer to joining the @coe and gaining access to its extensive mechanisms.

Load More