KSPAG pjesë e Forumit të OSHC-ve: “Dialogu i drejtpërdrejtë si një mjet për stabilitetin rajonal”

4 shkurt 2020 – Grupi për Politika dhe Avokim Kosovë-Serbi mori pjesë në forumin e OSHC-së: “Dialogu i drejtpërdrejtë si një mjet për stabilitetin rajonal” me një panel që diskutonte perspektivat e dialogut të lehtësuar nga BE midis Beogradit dhe Prishtinës.

Ky panel, i bërë nga Znj. Sonja Licht, presidente e BFPE, Z. Naim Rashiti Drejtor Ekzekutiv i BPRG, Znj. Jelica Minic, nënkryetare e EMiS dhe Z. Visar Xhambazi, Studiues i Politikave, D4D, diskutoi gjendjen aktuale të procesit të dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës dhe të eksplorojë stimujt kryesore të palëve për rinovimin e tij, si dhe pengesat kryesore për fillimin e tij.

Zonja Sonja Licht, deklaroi se “Megjithëse dialogu teknik i lehtësuar nga BE nuk po ndodh tani më shumë se një vit, ne besojmë se është mënyra e vetme për të ecur përpara. Ka njerëz në të dy shoqëritë që mendojnë në këtë mënyrë. Dialogu është i rëndësishëm por nuk mund të zgjidhë të gjitha çështjet. ” Ajo tha se personalisht shpreson që elitat politike do ta kuptojnë këtë dhe do të punojnë për të ardhmen, dhe nuk do të mbërthehen në të kaluarën. Ajo përfundoi se rajoni duhet të punojë së bashku për t’u thënë udhëheqësve tanë politikë që ata thjeshtë duhet ta kuptojnë nëse nuk bashkëpunojmë, do të jemi të larguar nga bashkësia ndërkombëtare.

Nga ana tjetër, Z. Rashiti deklaroi se ka nevojë të kuptojmë se si mund ta përdorim dialogun dhe të krijojmë normalitet. Ne duhet të gjejmë mënyra të reja për dialog midis Pishtinës dhe Beogradit përmes dialogut shumë sektorial, OSHC-së, artistëve, komunitetit të biznesit. Këto lloj bashkëpunimesh mund të sjellin normalitet dhe të ndryshojnë perceptimin e njëri-tjetrit. Ai deklaroi se “zgjidhjet për normalizim nuk mund të imponohen nga bashkësia ndërkombëtare, ato duhet të iniciohen nga Serbia dhe Kosova. Para se të arrijmë normalizimin, duhet të arrijmë normalitet.”

Jelica Minic në fjalën e saj deklaroi se “Ne kemi shumë shtresa dialogu që nuk i shohim. Dialogu në Bruksel nuk është procesi i vetëm dhe ne duhet të forcojmë dimensionin e OSHC-ve në të ”.

Pjesëmarrësit diskutuan se çfarë OSHC-të në të dy shoqëritë mund të bëjnë në këtë proces dhe si mund të jenë më aktivë.

Forumi u organizua nga OJQ Aktiv, partner i KSPAG, në bashkëpunim me partnerë dhe me ndihmën financiare të Ambasadës së Zvicrës në Kosovë, Bashkimit Evropian, Misionit të OSBE-së, Fondacionit të Kosovës për Shoqërinë e Hapur (KFOS) dhe Friedrich Ebert Stiftung (FES.)Qamil Hoxha street ob. no. 29
appartment no. 7,
Prishtina
10000, Kosovo


Opening Hours:

Mon – Fri: 09:00  – 17:00

 

Connect with us:

📢We are pleased to announce a new partnership with @Sida on the project -Elevate Peace, state-building agenda, and advancing the #EU Agenda. Together, we'll advance state-building agendas, foster dialogue for #peace, and promote inclusive policymaking.

Load More