Grupi për Ballkan ka organizuar një sërë ngjarjesh për të promovuar dhe mbështetur dialogun Kosovë-Serbi

Grupi për Ballkan ka organizuar një sërë ngjarjesh me qëllim të promovimit dhe mbështetjes së dialogut midis Kosovës dhe Serbisë.

Përmes platformës Western Balkans Policy Forum, Grupi për Ballkan organizoi konferencën “Dialogu me Serbinë: Mësime nga e Kaluara për të Ardhmen e Procesit.” Konferenca bëri bashkë Baroneshën Catherine Ashton dhe Ambasadorin Philip Reeker, lehtësuesit e Dialogut në fillimet e tij, të cilët shpalosën përvojat nga e kaluara dhe dhanë perspektivën e tyre mbi dialogun. Folësit theksuan rëndësinë e perceptimit të dialogut si një nismë e vazhdueshme dhe pronë ekskluzive e Kosovës dhe Serbisë, duke theksuar nevojën për udhëheqje, vendosmëri të pandryshueshme, dhe gatishmëri për kompromis për të arritur qëllime të rëndësishme. Ata përmendën Bashkimin Evropian, me 27 shtetet anëtare, si një model për pranimin e kompromisit për të arritur rezultate më të mira. Ata gjithashtu ritheksuan se objektivi i vazhdueshëm i dialogut është të përgatisë Serbinë dhe Kosovën për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Pas konferencës, Baronesha Ashton promovoi librin e saj, “Dhe Pastaj Çfarë? Brenda tregimeve të diplomacisë së shekullit 21.” Si përfaqësuese e Lartë e Bashkimit Evropian për Çështje të Jashtme dhe Sigurisë nga viti 2009 deri në vitin 2014, Baronesha Ashton është orientuar në kompleksitetet e diplomacisë ndërkombëtare, duke dhënë perspektiva të vlefshme mbi sfidat dhe mundësitë e diplomacisë së shekullit të 21-të.

Grupi për Ballkan gjithashtu organizoi një drekë me Presidenten e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, ish-përfaqësuesen e Lartë të BE-së për Politikën e Jashtme, Baroneshë Catherine Ashton, Ambasadorin Philip Reeker, Ambasadorët e vendeve të Kuintit, dhe përfaqësuesen e Bashkimit Evropian në Kosovë. Ata diskutuan rreth përparimit dhe zhvillimeve të fundit në procesin e dialogut Kosovë-Serbi, duke theksuar nevojën urgjente për përfundimin e suksesshëm të tij si një kontribut të rëndësishëm për paqen dhe stabilitetin afatgjatë në rajon.

Grupi për Ballkan gjithashtu organizoi një takim të ish-negociatorëve të Kosovës me Ambasadorin Reeker.

Gjatë vizitës së saj në Prishtinë, Baronesha Ashton pati një takim me Kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti.

Zëvendëskryetarja e Prishtinës Donjeta Sahatçiu e shoqëroi Baroneshën Ashton për një vizitë nëpër qytet.

Siç theksoi Naim Rashiti, Drejtor Ekzekutiv, Grupi për Ballkan vazhdon të punoj në mbështetje të procesit të dialogut. Kjo arrihet përmes analizës së politikave dhe përfshirjes së ekspertëve, të gjitha me qëllim të përfitimit të qytetarëve dhe përparimit të procesit të dialogut. Pavarësisht dekadës që ka kaluar që nga fillimi i dialogut, marrëveshjet bilaterale midis dy vendeve nuk kanë treguar përmirësime të konsiderueshme.

Ngjarjet dhe aktivitetet që mbështesin dialogun mes Kosovës dhe Serbisë janë të financuara nga Ministria e Punëve të Jashtme e Norvegjisë.Qamil Hoxha street ob. no. 29
appartment no. 7,
Prishtina
10000, Kosovo


Opening Hours:

Mon – Fri: 09:00  – 17:00

 

Connect with us:

Exciting news! The Parliamentary Assembly of the Council of Europe voted in favour of the draft Opinion recommending Kosovo’s membership to the CoE!
Kosovo is now one step closer to joining the @coe and gaining access to its extensive mechanisms.

Load More