Balkan Dialogues Initiative – E Ardhmja Evropiane për Vendet e Ballkanit Perëndimor: Sigurimi i Paqes Pozitive

11-13 maj 2023, Prishtinë, Kosovë

Grupi për Ballkan, në bashkëpunim me Fondacionin BFPE për një Shoqëri të Përgjegjshme dhe Këshillin Atlantik, organizuan Balkan Dialogues Initiative. Në kuadër të Forumit të Politikave të Ballkanit Perëndimor, kjo konferencë shërbeu me sukses si një platformë për bashkëpunim ndërmjet aktorëve kryesorë nga Ballkani Perëndimor, Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara. Synimi i saj ishte të trajtonte çështje që lidhen me interesat gjeopolitike, sigurinë dhe energjinë, me qëllim të thellimit të mirëkuptimit, nxitjes së besimit dhe identifikimit të strategjive për të çuar përpara bashkëpunimin rajonal dhe integrimin evropian.

Konferenca u strukturua në tre panele, secili me fokus në çështjet kyçe të nevojshme për përparimin dhe stabilitetin e rajonit.

Paneli i parë diskutoi për të arriturat në vitet e fundit përmes marrëveshjeve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe rolin e bashkësisë ndërkombëtare. Paneli i dytë theksoi rolin e Bashkimit Evropian në mbështetjen e procesit të integrimit, rritjen e sigurisë, promovimin e bashkëpunimit rajonal dhe forcimin e partneriteteve. Paneli i tretë theksoi rëndësinë e sigurisë energjetike për zhvillimin e rajonit, duke u fokusuar në sfidat dhe mundësitë për një sektor të qëndrueshëm dhe të sigurt të energjisë përmes diversifikimit, bashkëpunimit rajonal dhe integrimit në tregun evropian të energjisë.

Diskutimet e mbajtura gjatë konferencës kontribuojnë në avancimin e rrugës së Ballkanit Perëndimor drejt paqes, stabilitetit dhe prosperitetit ekonomik.

Mbështetja e ofruar nga Ambasada e Mbretërisë së Norvegjisë në Prishtinë dhe Fondacioni për Shoqëri të Hapur theksoi më tej përkushtimin e partnerëve ndërkombëtarë për përparim dhe zhvillim në Ballkanin Perëndimor.

Ndërsa rajoni vazhdon rrugëtimin e tij drejt integrimit evropian, nismat si Balkan Dialogues luajnë një rol vendimtar në formësimin e një të ardhme të qëndrueshme dhe të begatë për Ballkanin Perëndimor.Qamil Hoxha street ob. no. 29
appartment no. 7,
Prishtina
10000, Kosovo


Opening Hours:

Mon – Fri: 09:00  – 17:00

 

Connect with us:

📢We are pleased to announce a new partnership with @Sida on the project -Elevate Peace, state-building agenda, and advancing the #EU Agenda. Together, we'll advance state-building agendas, foster dialogue for #peace, and promote inclusive policymaking.

Load More