Kthimi i besimit në dialog

Imer Mushkolaj Një ndër sfidat më të mëdha për vazhdimin e dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë mbetet kthimi i besimit në proces për qytetarët e të dyja vendeve. Është vështirë t’i bindësh qytetarët se marrëveshjet e arritura do t’iu shërbejnë atyre, kur në praktikë ato nuk implementohen. Mosbesimi, mungesa e transparencës dhe frika e kanë […]

Dialogu – i ndarë apo në linjë me prioritete tjera të Kosovës?!

Florentina Hajdari Hajra 14 shkurti i ka sjellë Kosovës ndryshimin më të madh në skenën politike që nga paslufta, dhe padyshim që reflektim i këtij ndryshimi është edhe qasja që Kosova do të ketë në raport me shtetet fqinje, veçanërisht Serbinë. Pushteti pothuajse absolut i një partie relativisht të re politike; e cila përgjatë 15 […]

Marrëveshja finale Kosovë-Serbi duhet të jetë në harmoni me Vlerat Liberale Perëndimore

Visar Xhambazi Dialogu Kosovë-Serbi ka shënuar një dekadë, ndërkaq progres relativ është arritur sa i përket përmirësimit të jetës së qytetarëve të të dyja vendeve.  Sidoqoftë, dialogu ende nuk ka arritur të gjej një rrugë drejt një marrëveshje përfundimtare dhe gjithëpërfshirëse, e kjo meqë palët po mbajnë pozicione të kundërta lidhur me atë se si […]

AKS – “Një përbindësh” apo zgjidhje premtuese?

Igor Marković Prezantimi i Marrëveshjes së Brukselit në vitin 2013, ka ngritur shpresat jo vetëm në aspektin e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve në mes të Kosovës dhe Serbisë, por edhe duke hapur rrugë për manovra me qëllim të përmirësimit të raporteve të ndërsjella në një mjedis politik sfidues për Ballkanin Perëndimor. Ndonëse disa nga nenet e […]

“A mos flasin gratë me ndonjë zë tjetër në politikën kosovare?”

Loresa Statovci, Fituese e konkursit për esenë më të mirë Paramendojeni se jetoni në një shtet të Evropës Juglindore, me një popullsi prej afro 1.8 milionë banorëve. Është ky një shtet në zhvillim, në fazën e pas-konfliktit, në të cilin të rinjtë përbëjnë shumicën e popullsisë (sepse 53% e popullsisë janë nën 25 vjeç). Ju […]

“Roli i grave në përfaqësimin e qytetarëve të Republikës së Kosovës”

Ndriqim Imeri, Fitues i Garës për Ese Kur shkruan për rolin dhe ndikimin e grave në përfaqësimin e popullit në Kosovë, është e pamundur të mos trajtosh perspektivën historike. Fatkeqësisht, jo vetëm në shoqërinë tonë, por edhe në të gjithë botën, diskriminimi historik i grave ka qenë dhe ndoshta mbetet si kriza më e madhe […]

Kosovo: Crisis Uninterrupted

Kosovo’s government of hope fell apart in the middle of the Covid-19 crisis. Elections or an LDK-led government will not resolve Kosovo’s growing challenges. The crisis will continue for one more year and the leaders have no will to agree on the country pressing agenda. On 25 March 2020, Kosovo parliament dismissed the government of […]

Marrëveshja që e mundësoi bashkëpunimin rajonal

Përgjigjuni shpejt, cila është marrëveshja më e rëndësishme që kanë arritur Serbia dhe Kosova? Me siguri fillimisht në mendje ju vjen Marrëveshja e Brukselit, Marrëveshja e Asociacionit/Bashkësisë së komunave me shumicë serbe, ose ndonjë tjetër. Sidoqoftë, do të kishit argumente të forta për të argumentuar se marrëveshja më e rëndësishme individuale midis Serbisë dhe Kosovës […]