Efektet e marrëveshjeve teknike: Perspektiva rome

Komuniteti rom është njëri nga komunitetet më të margjinalizuara në Kosovë. Në mesin e problemeve të shumta me të cilat ata ballafaqohen është edhe mungesa e dokumenteve civile të Kosovës. Disa romë, për arsye të ndryshme, nuk  kishin të drejtë të marrin dokumente civile të Kosovës. Kjo mungesë e dokumenteve ndikoi në margjinalizimin e mëtejshëm […]

Ngarkesë toksike, transportim i sigurt – Efektet e zbatimit të Marrëveshjes mbi Certifikatat ADR

Marrëveshja për njohjen reciproke të certifikatave ADR (25 prill 2016) në mes të Kosovës dhe Serbisë, e arritur në Bruksel me ndërmjetësimin e BE-së, ka kontribuar në lëvizjen e lirë të mallrave të rrezikshme dhe ka lejuar operimin ekonomik të kompanive kosovare që punojnë në këtë sektor, në përputhje me standardet evropiane dhe ndërkombëtare. Certifikata […]

Alo, Kosova?

“Konsumator i nderuar, kodi i vjetër +377 tash e tutje nuk është funksional. Ju lutëm përdorni kodin e ri shtetëror +383”. Ky ishte mesazhi që një prej operatorëve telefonik në Kosovë po u dërgonte klientëve të tij për t’i njoftuar ata me ndryshimin e kodit telefonik, pas marrëveshjes së arritur në mes të Prishtinës dhe […]

Vijat ndarëse, dhe pikat ndërlidhëse në to (IBM)

Në kuadër të dialogut teknik të ndërmjetësuar nga BE-ja, në dhjetor të 2011-ës, Kosova dhe Serbia arritën Marrëveshje për Menaxhimin e Integruar të Kufirit, ndryshe i njohur si IBM (Integrated Border Management). Marrëveshja rregullon bashkëpunimin ndërkufitar përfshirë pikë-kalimet e përbashkëta, komunikimet e rregullta në mes të autoriteteve policore, doganore dhe agjencive tjera. Arritja e marrëveshjes […]

Konteksti më i gjerë i dialogut teknik Beograd-Prishtinë

Gati 60 vjet negociata midis administratave të ndryshme lokale në territorin e ish-Jugosllavisë lidhur me ndikimet territoriale dhe infrastrukturën janë të rëndësishme për formësimin e dialogut teknik midis Prishtinës dhe Beogradit. Mësimet kryesore të nxjerra gjatë kësaj periudhe të gjatë janë se ndërhyrjet e (rralla) të qëllimta të jashtme në infrastrukturën fizike kanë ndikuar thellësisht […]

Këndvështrimi im nga Mitrovica për dialogun

Dialogu  teknik në mes të Kosovës dhe Serbisë ka fillur në vitin 2011 dhe ka rezultuar me 33 marrëveshje. Këto marrëveshje kanë prekur sfera të ndryshme të jetës së qytetarëve sic janë: liria e lëvizjes, regjistrat civil, regjistrat kadastral, doganat, qeverisja lokale në veri, njohja e diplomave, bashkëpunimi rajonal, energjia, telekomunikacioni, drejtësia, etj. Përmisimi i […]

Energjia është ngjitës, nuk është eksploziv

Besimi në dialogun të nisur me Marrëveshjen e Brukselit të vitit 2013, nën kujdesin e BE-së, është humbur si rezultat i kufizimeve të brendshme politike dhe nevojave të të dy palëve, ashtu edhe inercisë dhe mosangazhimit të kryeqyteteve botërore. Rënia e multilateralizmit e shoqëruar me dobësim të diplomacisë vetëm sa e ka përforcuar amplitudën e […]

Rruga e Kosovës drejt daljes nga kriza politike

Lobuesit e zgjedhjeve të reja e mbështesin argumentin e tyre në dy pika, një politike dhe një kushtetuese. Ligjërisht, disa thonë, përgjegjësia e Presidentit për të “garantuar funksionimin kushtetues të institucioneve” duhet të lexohet si një fuqi ombrellë që përfshin thirrjen e zgjedhjeve të jashtëzakonshme. Politikisht, zgjedhjet e reja ofrojnë një shans për të shpëtuar […]

A duhet Gjykata Kushtetuese e Kosovës të vazhdojë të ketë gjykatës ndërkombëtarë?

Blogu i programit të Evropës Juglindore të LSE-së organizon një debat mbi ligjshmërinë e gjyqtarëve ndërkombëtarë në Gjykatën Kushtetuese të Republikës së Kosovës (postimi i fundit këtu). Ështja është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe në kohë, duke pasur parasysh ndërhyrjet e Gjykatës në krizën e vazhdueshme të qeverisë së Kosovës dhe fuqitë e saj të gjera. […]